Moje przepisy!




...
Racuchy
  •  2 szkl mleka
  •  1 łyżeczka sody
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 jajko
  •  1 szkl mąki
  •  2 jabłka





Tort piegusek

Składniki na blaty:

  •     5 jajek
  •     15 dag cukru pudru
  •     2 łyżki mielonych migdałów
  •     12 dag mąki pszennej
  •     2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •     1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  •     20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.

Składniki na poncz:

  •     pół szklanki wody
  •     3 łyżki rumu

Składniki na masę z białej czekolady:

  •     30 dag białej czekolady
  •     400 ml śmietany kremówki

Ponadto:

  • słoiczek dżemu malinowego ( u mnie własnej roboty )
Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.
Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Posmarować dżemem malinowym i  rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować dżemem i kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.

Smacznego :)





Rożki z dżemem

  • 325 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, stale ucierając dodać jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, wyrabiając (rękami bądź mikserem).

Z ciasta uformować kulę (może wydawać się nieco zbyt miękkie, ale schłodzone w lodówce stwardnieje). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Wykrawać ciasteczka, układać je na wyłożonej papierem lub matą do pieczenia blasze (można je układać dość blisko siebie, bo rosną w górę nie na boki).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia.





Ciastka w kokosie z dżemem

Składniki na 15-20 ciasteczek:- 115g masła w temp. pokojowej

- 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- dżem (4-5 łyżek)
+1 jajko

Zmiksować masło z cukrem do powstania kremowej konsystencji. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko dodać do masy maślanej i wymieszać. Do powstałego kremu dosypać mąkę i sól. Dokładnie wymieszać składniki, z powstałego ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na porcje (nabierając po niecałej łyżce stołowej ciasta) i formować kulki. Wiórki kokosowe wsypać do miseczki, białko jajka delikatnie roztrzepać. Każdą kulkę ciasta zanurzyć najpierw w białku, a następnie w wiórkach kokosowych. Umieścić ciasteczka na blasze. Delikatnie docisnąć ręką aby spłaszczyć je, na środku palcem zrobić malutki dołek i umieścić w nim dżem (ok. 1/3-1/2 łyżeczki na ciasteczko). Piec ok. 15 minut lub do momentu, aż wiórki delikatnie zbrązowieją. Wyjąć z piekarnika i schłodzić na kratce.





Ciasteczka śmietankowe z cukrem

Składniki:

  •     250g mąki
  •     250g masła
  •     4 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  •     3-4 łyżki cukru kryształu do posypania
  •     2 łyżki rozgniecionych płatków migdałowych

Przygotowanie:

Z mąki, masła i śmietany zagnieść ciasto podobne do kruchego i choć nie wymaga ono schładzania, dobrze jest to zrobić, ponieważ lepiej się wałkuje.
Do osobnej miseczki wsypać rozgniecione niedbale płatki migdałów i wymieszać z cukrem.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać kółka o średnicy ok 4cm. Następnie w każdym kółku wyciąć dziurkę o średnicy ok 1cm.
Każde ciasteczko zanurzać z jednej strony w cukrze z migdałami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180°C przez 12-15 minut, do zrumienienia się ciastek.
Podawać świeże.

Moja rada: Ciasto bywa dość lepkie, szczególnie gdy się ogrzewa, więc warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Znacznie ułatwia do pracę i sprawia, że po skończeniu niemal nie trzeba sprzątać.





Bardzo proste i pyszne - ciasteczka z jabłkiem i serem


Składniki:
  • trzy kwaśne jabłka (reneta, antonówka itp.),
  • 20 dag mąki,
  • 20 dag białego sera,
  • 20 dag i masła,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Pokruszony ser, mąkę, masło pokrojone na kawałki i sól zagniatamy zręcznie w kulę, którą odkładamy na chwilę do lodówki. Obieramy jabłka i dzielimy je na ósemki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość mniej więcej trzech milimetrów, ale nie załamujemy rąk, jak wyjdzie nam cieniej lub grubiej. Wycinamy kółka czymś, co ma średnicę większą niż szklanka - ja użyłam zakrętki od słoika po maśle orzechowym - miała jakieś 8 cm. Składamy kółka na pół, wkładając do środka kawałek jabłka. Pieczemy 20 - 25 minut w temp. 200 stopni. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i próbujemy zdobyć choć jedno dla siebie.
Smacznego ;)





Ciasteczka kruche z czekoladą

To chyba najsmaczniejsze ciasteczka jakie jadłam. Są bardzo kruche, smakują trochę jak Pieguski ale moim zdaniem, są od nich o wiele  lepsze. Pełne kawałków czekolady która w środku ciasteczek jest lekko roztopiona. Aromat pomarańczowy świetnie się z nimi komponuje lecz jeśli macie ochotę na inny, wybór należy do Was  ; ) Ciasteczka robi się bardzo szybko i sądzę, że dość długo zachowają świeżość ( nie udało mi się tego sprawdzić, ponieważ moi wczorajsi goście zjedli wszystkie czterdzieści pięć ciastek ;p )

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady białej
  • 250g masła
  • 150g cukru
  • 32g cukru waniliowego
  • 450g mąki pszennej
  • 2 jajka roztrzepane z 6 łyżkami mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę ( mikserem) stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Nie przestając miksować, powoli dodajemy jajka roztrzepane  mlekiem oraz aromat. Nadal ucierając wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wstawiamy na chwilkę do lodówki.
W tym czasie siekamy czekolady na malutkie kosteczki ( np 1 normalną kostkę dzielimy na 4 mniejsze kostki). Patką wmieszamy do ciasta czekoladę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Układamy ja na blasze w odstępie około 4 cm, ciasteczka troszkę urosną.
Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach ( ja piekę w piekarniku elektrycznym na opcji grzania góra i dół), do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe ciasteczka przekładamy na kratkę aż do całkowitego wystudzenia.
 Smacznego  ; )






Ciasteczka cynamonowe

Składniki : ( z tej porcji wychodzi dość sporo ciasteczek )

  •     250 g miękkiego masła
  •     125 g cukru pudru
  •     2 łyżeczki cynamonu ( nie żałowałam dałam czubate )
  •     2 łyżki mleka
  •     300 g mąki
  •     1 łyżka kakao

Masło ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy cukier, mleko, cynamon na końcu mąkę i kakao. Kakao przesiałam przez sito. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy nie za duże ciasteczka.
Pieczemy w temp. 200°C przez 10 minut. Wprawdzie w przepisie jest, że 15 minut ale mi pierwsza partia się spaliła, drugą piekłam już tylko 10 minut i były idealne :)

Smacznego :)




Pierogi

Składniki na ciasto pierogowe:

  •     Mąka pszenna 1 kilogram
  •     Sól kuchenna 1 łyżeczka
  •     Bardzo ciepła woda 600 ml





Ciastka

  •     1 kleik ryżowy bezsmakowy (190 g)
  •     1 kostkę margaryny (200 g)
  •     4 jajka
  •     1 szklanka cukru
  •     2 łyżki gęstej śmietany 18%
  •     dżem

Cukier, żółtka i margarynę utrzeć. Wsypać kleik ryżowy, dodać śmietanę i wymieszać. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszce i w każdej kulce zrobić wgłębienie. Piec w 160’C (termoobieg) przez około 15-20 min. Po ostudzeniu dziurki w ciasteczkach napełnić dżemem.

1 komentarz:

  1. Cielęcinę robię tak, by mięso miało ok 80 st.C.
    Pierś z indyka lub kurczaka temp. 60-70 st.C.
    Schab środkowy temp. 58- 64 st. C.
    Udziec z indyka temp. 64-75 st. C.
    Schab można ew. do max 70 st. potrzymać.

    OdpowiedzUsuń